Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Перша леді Олена Зеленська отримала паспорт Ізраїлю

Російські медіа та анонімні телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють фотографію нібито ізраїльського паспорта Олени Зеленської та пишуть, що перша леді отримала його під час останнього візиту до цієї країни. Це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту VoxCheck. Цей «документ» було відредаговано у фоторедакторі. На паспорті нібито Олени Зеленської дата видачі документа (Date of issue) вказана як 19/06/2023, а дата закінчення дії (Date of expiry) — 18/06/2023. Видати паспорт після закінчення його дії неможливо.

Також фахівці знайшли у відкритих джерелах шаблон ізраїльського паспорта. Ймовірно, агітпроп використав саме його, а фото Олени Зеленської взяв з її офіційного телеграм-каналу.

У такий спосіб російські пропагандисти намагаються дискредитувати Олену Зеленську, викликати зневагу до влади серед українців і західних партнерів та позбавити Україну міжнародної підтримки. «Детектор медіа» спростовував фейк про те, що з’явилися фотографії з відпочинку Олени Зеленської на нудистському пляжі в Ізраїлі.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись