Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українців в Естонії викликають на військові збори, за відмову — депортація

Кремлівські пропагандистські медіа та анонімні телеграм-канали поширюють інформацію, що посольство України в Естонії нібито повідомило українцям, що їх викликають на «двотижневі збори резервістів». Тих, хто відмовиться, буцімто депортують. Це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту VoxCheck. Згідно з законом Естонії «Про національну оборону», іноземці звільняються від обов’язку вступати до армії. Також інформаційне агентство «Укрінформ» подало запит до посольства України в Естонській Республіці. У посольстві повідомили, що ця інформація не відповідає дійсності та є черговим фейком росіян. Ба більше, згідно з Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів», дипломатичні відомства не мають права змушувати вступати до лав іноземної армії.

У такий спосіб агітпроп намагається дискредитувати уряд Естонії та залякати українців, дестабілізувати ситуацію. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк про те, що Польща нібито розпочала приховану мобілізацію.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись