Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Парламентська асамблея Ради Європи наполягає на проведенні виборів в Україні під час воєнного стану

Кремлівські пропагандистські медіа поширюють інформацію, що ПАРЄ нібито наполягає на необхідності проведення Україною парламентських виборів попри воєнний стан. Руслан Стефанчук, спікер Верховної Ради України, заявив, що це «розірве державу», до того ж у теперішніх умовах організувати вибори дуже складно. Також агітпроп пише, що експерти вважають, буцімто «в Києві не зацікавлені у швидкій організації голосування, оскільки воно може підірвати позиції нинішньої влади». Це — фейк.

Фактчекери видання The Insider дослідили кейс. Позиція ПАРЄ була висловлена 12 червня в аналітичній статті проєктної координаторки Представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні Олени Давліканової. Вона пояснює, що парламентські вибори мають відбутися у жовтні 2023 року, а президентські — у березні 2024, проте через окупацію Росією території України та повені, спричинені діями росіян, «доцільність всенародного голосування перебуває під питанням».

З юридичного погляду — згідно з Конституцією, під час воєнного стану вибори в Україні не можуть бути проведені. З погляду безпеки та практичності теж існує низка причин, чому вибори не можна провести зараз: окупанти можуть обстріляти пункти голосування разом із виборцями, близько 20% українців стали біженцями й голосування в інших країнах буде складно організувати, частина території перебуває під окупацією, а частина — зруйнована.

Щодо тези, буцімто в Києві не хочуть проводити вибори, адже це підірве позиції чинної влади, то в статті Олени Давліканової, навпаки, зазначають, що проведення виборів могло би допомогти і Володимиру Зеленському, і панівній партії «Слуга народу». Зеленський перевищує популярність партії, і це могло би зіграти їм на руку.

Російські пропагандисти використовують тактику підміни понять та намагаються дискредитувати Володимира Зеленського. Мовляв, він тримається за владу, тому вибори в Україні не будуть проводитися. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк, що Україна переносить парламентські вибори 2023 року через політичні амбіції Зеленського.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись