Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк З’явилися фотографії з відпочинку Олени Зеленської на нудистському пляжі в Ізраїлі

В анонімних телеграм-каналах, у російському сегменті фейсбуку та медіа, які поширюють прокремлівську риторику, виклали дві фотографії з нібито Оленою Зеленською. Перша леді буцімто відпочивала на нудистському пляжі в Ізраїлі, поки Володимир Зеленський «клянчив зброю в Європі». Світлини зробили начебто 25 квітня 2023 року. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту Myth Detector. На фотографії, яку поширюють російські пропагандисти, зображена не Олена Зеленська, а російська телеведуча Олена Леніна. У жовтні 2022 року це фото вже з’являлося у фейсбуці. Тоді цю заяву спростували фактчекери французького агентства AFP та визначили, що на фото зображена росіянка Леніна.

Ба більше, 26 квітня 2023 року Олена Зеленська взяла участь у церемонії дружби британської та української бібліотек разом із королем Чарльзом III і королевою-консортом Каміллою. А 27 квітня виступила під час прямого включення з Києва на Парламентській асамблеї Ради Європи, де розповіла про українських дітей, примусово вивезених до Росії.

Систематично поширюючи фейки про Олену Зеленську, агітпроп намагається дискредитувати її в очах українців і західних партнерів та позбавити міжнародної підтримки. Раніше «Детектор медіа» розповідав, як російські пропагандисти дискредитують Олену Зеленську.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись