Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українці вирощували «бойову сарану», аби знищити посіви на окупованій Луганщині та в Росії

Російські медіа, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію, буцімто українські військові в ангарі вирощували сарану зі США. Про це розповіла на відео жінка у військовій формі, яка знайшла нібито лист-прохання 2019 року в Станиці Луганській. У листі просять полковника 57-ї окремої мотопіхотної бригади Анатолія Мішанчука «забезпечити супровід вантажу з Вашингтонського дослідницького університету в Міссурі на територію Луганського облрибкомбінату». Це — фейк.

Фахівці Центру протидії дезінформації при РНБО дослідили цей кейс. Як доказ пропагандисти надають фейковий лист-прохання, у якому йдеться про невідомий вантаж із начебто Вашингтонського дослідницького університету. Також у цьому документі агітпроп навмисне додав слова про «бойову сарану».

Наратив про біологічні лабораторії, що діють на території України, — один із найтриваліших, які поширює російська пропаганда. «Детектор медіа» неодноразово пояснював витоки цієї інформації,  а за час війни в Україні його спростовували і Пентагон, і Держдеп США, і представники ЄС, і МЗС, і МОЗ України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись