Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Українці вирощували «бойову сарану», аби знищити посіви на окупованій Луганщині та в Росії

Російські медіа, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію, буцімто українські військові в ангарі вирощували сарану зі США. Про це розповіла на відео жінка у військовій формі, яка знайшла нібито лист-прохання 2019 року в Станиці Луганській. У листі просять полковника 57-ї окремої мотопіхотної бригади Анатолія Мішанчука «забезпечити супровід вантажу з Вашингтонського дослідницького університету в Міссурі на територію Луганського облрибкомбінату». Це — фейк.

Фахівці Центру протидії дезінформації при РНБО дослідили цей кейс. Як доказ пропагандисти надають фейковий лист-прохання, у якому йдеться про невідомий вантаж із начебто Вашингтонського дослідницького університету. Також у цьому документі агітпроп навмисне додав слова про «бойову сарану».

Наратив про біологічні лабораторії, що діють на території України, — один із найтриваліших, які поширює російська пропаганда. «Детектор медіа» неодноразово пояснював витоки цієї інформації,  а за час війни в Україні його спростовували і Пентагон, і Держдеп США, і представники ЄС, і МЗС, і МОЗ України.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join