Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Ейфелеву вежу підсвітили кольорами прапорів Білорусі та Росії

4 червня 2023 року в грузинському сегменті фейсбуку поширили інформацію про те, буцімто дві ночі поспіль Ейфелеву вежу у Франції підсвічують кольорами російського та білоруського прапорів. Допис містить дві фотографії: на одній вежа підсвічена білим, синім і червоним кольором, а на другій — зеленим і червоним. Це — маніпуляція.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту Myth Detector. Вони визначили, що фото Ейфелевої вежі в червоно-зелених кольорах зроблено в 2016 році, а самі кольори символізують прапор Португалії., а не Білорусі. Під час фіналу Ліги європейських чемпіонів УЄФА телекомунікаційна компанія Orange запустила кампанію, за умовами якої підсвічувала Ейфелеву вежу в кольори країн-учасниць, які зберуть найбільшу кількість реакцій у соцмережах. Росія хоч і була однією з 24 команд-учасниць, проте в медіа немає жодної згадки про те, що вежу підсвічували в кольори прапора цієї країни.

Щодо російського прапора, то фактчекери знайшли в російському блозі фото вежі, підсвіченої червоним, білим і синім кольорами, ймовірно, відредаговане. Адже разом із ним у статті закликали ставити в соцмережах спеціальні гештеги, щоб Ейфелеву вежу таки підсвітили в кольори російського прапора.

У червні 2023 року Ейфелева вежа не підсвічувалася в кольори жодної країни — це можна перевірити в соцмережах. Щодо барв прапорів інших країн, то востаннє головна окраса Парижа була підсвічена кольорами українського стяга 23 лютого 2023 року, через рік після початку російсько-української війни.

Поширюючи подібні фейки, російські пропагандисти намагаються дискредитувати Захід, посіяти зневіру серед українського суспільства і показати, що підтримка міжнародних партнерів нібито ослабла. Раніше «Детектор медіа» розповідав про маніпуляцію, що Захід припинить підтримку України, якщо вона провалить контрнаступ.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись