Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Disclosure У фейсбуці шириться реклама про Залужного, де стверджується, що МЗС нібито приховує його небоєздатність

Користувачі українського сегменту фейсбуку масово скаржаться на рекламу про Валерія Залужного. У рекламних постах поширюють скриншот нібито із сайту Міністерства закордонних справ України зі «спростуванням спекуляцій щодо головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного». Також у дописі йдеться про те, що це офіційна заява від міністерства і що в такий спосіб влада приховує, що із Залужним щось сталося, аби союзники продовжували надавати зброю. Також користувачі поширюють скриншот нібито допису Валерія Залужного, де він наголошує про «програш у війні», «неуспішний контрнаступ» та «відмову від відповідальності». Буцімто через це він зник з інфопростору. Це — неправда.

На сайті МЗС України немає «спростування спекуляцій», ба більше, у вебархіві його також немає. Отже, скриншот, який поширюють у фейсбуці з нібито заявою МЗС України про Валерія Залужного, — змінений у фоторедакторі.

На кейс також звернуло увагу видання «Еспресо». Вони визначили, що цю «рекламу» поширюють два акаунти — «Вернём» та «Stout Pugh», проте невідомо, кому вони належать.

Щодо постів від імені Валерія Залужного, то на його сторінці у фейсбуці немає подібних заяв. «Реклама», опублікована в соцмережі про нього, містить фотофейк та покликана дискредитувати головнокомандувача ЗС України, а також посіяти зневіру серед українців.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join