Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У мережі поширюють відео, як російський літак Су-57 збиває усі винищувачі НАТО F-16 в Україні

В американському сегменті фейсбуку та на ютубі поширюють відео, де нібито зафіксували момент, як російський літак СУ-57 збиває винищувачі НАТО F-16 в Україні. В обліковому записі користувача фейсбуку, який поширив відео, в описі зазначено: «творець ігрового відео». Також деякі користувачі запитували, чи це вже початок Третьої світової, та писали, що «не знали, що НАТО бере участь» у війні. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери видання Reuters. Павел Кризка, менеджер зі зв’язків з громадськістю Bohemia Interactive — творців гри «Arma 3», повідомив в електронному листі, що кадри, які поширюються в інтернеті, взяли з модифікованої гри «Arma 3». Деякі користувачі соцмереж також у ролику впізнали гру, проте інші сприйняли ці кадри за реальні бої.

У такий спосіб агітпроп хоче показати, що російська «друга армія світу» — потужна, тому вона перемагає на полі бою, а також, що Росія воює з НАТО на території України. Такими фейками пропагандисти залякують жителів Заходу та прагнуть зменшити допомогу Україні від західних партнерів. Раніше ми розповідали про маніпуляцію, що НАТО може погодитися ввести війська на територію України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись