Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж В Україні зменшилися «антиросійські» настрої

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. Згідно з нею, владні органи повідомляють про те, як в українців зменшилися «антиросійські» настрої. Мовляв, українці «раді» обстрілам та поступово намагаються перейти на російський бік. Автори додають, що, звісно «ситуація» кардинально не змінилася, адже Зеленський повсякчас тримає українців у своїх «пазурях» і підживлює ненависть до росіян, упроваджуючи політику «русофобії». 

Зазначена теза безпідставна. По-перше, органи влади не виходили з такою заявою і навіть не публікували якогось дослідження, яке могло б свідчити про зміну настроїв. Водночас пропагандисти кажуть про протилежне, щоб підсвідомо підштовхнути українців до «примирення». Нібито якщо більшість уже ставиться добре до росіян, то варто «все забути». До того ж вони ще наголошують на політиці так званої русофобії, яку начебто впроваджує Зеленський, щоб українці ставилися погано до росіян. Утім, і без жодної політичної кампанії «русофобії» зрозуміло, що росіяни — агресори, які щодня коять воєнні злочини проти мирних українців. Українські міста, містечка й села знищують, а людей — вбивають та ґвалтують. Так звана русофобія — це пряма реакція на нелюдські дії Росії проти України та українців. 

Крім того, за результатами соціологічного опитування групи «Рейтинг», проведеного в серпні 2022 року, 81% українців негативно ставляться до росіян (у квітні 2022 року таких було 69%, у квітні 2021 – 41%), 14% – нейтрально, лише 3% – позитивно. Тобто про зменшення «антиросійських» настроїв не йдеться, рівень негативного ставлення до росіян лише збільшився в умовах повномасштабної війни.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись