Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Українська «біженка» жаліється на життя в Європі та обурена необхідністю заробляти гроші

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що українські біженці невдоволені життям у Європі і взагалі дивуються, що їм потрібно ще заробляти гроші. Автори додають, що переселенці поступово знищують «суверенітет європейських країн», бо не хочуть працювати. Як доказ вони навели відео з тіктоку, у якому нібито українська «біженка» скаржиться на життя в Європі. Це — маніпуляція.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake, які встановили, що насправді це відео є сатирою,  яка не має жодного стосунку до реального життя, оскільки його авторка регулярно знімає скетчі для свого тіктоку. Тимчасом пропагандисти використали це відео нібито як доказ того, що українські біженці  «невдоволені» життям у Європі, та не вказали, що воно має гумористичний характер. Тобто вони спотворили сенс і видали бажане за дійсне. Ба більше, фактчекери з'ясували, що сама блогерка постійно мешкає в Україні, навіть після 24 лютого 2022 року. Аналітики звернулися по коментар до неї, і тіктокерка підтвердила винятково жартівливий характер відео. 

Попри те, що відео виявилося сатиричним, пропагандисти регулярно ширять фейки та маніпуляції щодо українських біженців. Вони змальовують образ українського біженця, як лінивого та незадоволеного всім. Нібито Європа повинна утримувати українців, бо вони «цього прагнуть». У такий спосіб агітпроп намагається представити українських біженців як злочинців або терористів, як культурну та економічну загрозу ЄС — для того, щоб зменшити підтримку України. Про це ми згадували у власному дослідженні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись