Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Як китайські медіа повторюють російські наративи у своїх матеріалах

Аналітики проєкту «По той бік новин» дослідили інфополе китайських медіа і встановили, що місцеві журналісти повторюють російські наративи у своїх матеріалах. Наприклад, китайські медіа часто апелюють до нацизму в Україні. 

Фактчекери виявили, що у виданні Global Times репортер Френк Бро пов’язав Пейтона Гендрона, який убив десятьох людей в американському місті Баффало (штат Нью-Йорк), із полком «Азов». Тобто, за версією автора, «Азов» — це «суперечлива ультранаціоналістична збройна група в Україні».

Звісно ж, це неправда. Проте фактчекери дослідили підґрунтя цього та інших мітів про полк «Азов». Вони пояснили, що зазвичай китайські медіа використовують тему про існування українців-нацистів як виправдання російського вторгнення. Фактчекери підкреслюють, що з 2015 року російський агітпроп почав ототожнювати націоналізм із нацизмом, а українських націоналістів вважати одними зі своїх головних ворогів. Нібито бути українцем — це вже підстава отримати звинувачення в нацизмі з боку росіян. Хоча це не так. Та й сам термін «націоналізм» не є чимось поганим, а характеризується лояльністю та відданістю до своєї нації. 

Щодо тези китайських журналістів, буцімто полк «Азов» — збройне угруповання, це також неправда. «‎Азов» ніколи не був неофіційним формуванням. Навіть на початку створення у 2014 році добровольчий підрозділ підпорядковувався Міністерству внутрішніх справ. Згодом став окремим загоном спеціального призначення військової частини 3057 Національної гвардії України.

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись