Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Disclosure Як китайські медіа повторюють російські наративи у своїх матеріалах

Аналітики проєкту «По той бік новин» дослідили інфополе китайських медіа і встановили, що місцеві журналісти повторюють російські наративи у своїх матеріалах. Наприклад, китайські медіа часто апелюють до нацизму в Україні. 

Фактчекери виявили, що у виданні Global Times репортер Френк Бро пов’язав Пейтона Гендрона, який убив десятьох людей в американському місті Баффало (штат Нью-Йорк), із полком «Азов». Тобто, за версією автора, «Азов» — це «суперечлива ультранаціоналістична збройна група в Україні».

Звісно ж, це неправда. Проте фактчекери дослідили підґрунтя цього та інших мітів про полк «Азов». Вони пояснили, що зазвичай китайські медіа використовують тему про існування українців-нацистів як виправдання російського вторгнення. Фактчекери підкреслюють, що з 2015 року російський агітпроп почав ототожнювати націоналізм із нацизмом, а українських націоналістів вважати одними зі своїх головних ворогів. Нібито бути українцем — це вже підстава отримати звинувачення в нацизмі з боку росіян. Хоча це не так. Та й сам термін «націоналізм» не є чимось поганим, а характеризується лояльністю та відданістю до своєї нації. 

Щодо тези китайських журналістів, буцімто полк «Азов» — збройне угруповання, це також неправда. «‎Азов» ніколи не був неофіційним формуванням. Навіть на початку створення у 2014 році добровольчий підрозділ підпорядковувався Міністерству внутрішніх справ. Згодом став окремим загоном спеціального призначення військової частини 3057 Національної гвардії України.

Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join