Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Володимир Зеленський відвідав Рим у джемпері з нашивкою-гербом ОУН

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема у твіттері. У повідомленнях ідеться, що під час нещодавнього візиту українського президента до Рима той одягнув джемпер з нашивкою-гербом ОУН. Автори стверджують, що так Зеленський підтримує «нацизм». 

Фактчекери інформаційного агентства Reuters взялися за цей кейс і встановили, що на одязі Володимира Зеленського був вишитий герб України. Тобто це є український національний символ. Фактчекери також пояснюють, цілком зрозуміло, що ОУН могли використовувати символи, які історично асоціювалися з Україною. Оскільки насамперед це герб України, а не символіка якихось організацій/об’єднань. Тим паче, тризуб був визнаний українським символом ще задовго до існування ОУН.

Поширюючи цей фейк, пропагандисти вкотре спекулюють на темі українського націоналізму і перекручують це на «нацизм». Нібито бути українцем — це вже підстава отримати звинувачення в нацизмі з боку росіян. Мовляв, навіть Європа стала потурати витівкам Зеленського, який без жодного остраху одягнув «нацистську символіку».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись