Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Тактики Як російська пропаганда застосовує тактику «третя особа»

«Третя особа» — тактика пропаганди, за якої агітпроп шукає та висвітлює третю, незалежну думку для того, щоб підтвердити свої меседжі. Цільова аудиторія легше і швидше вірить незалежній думці, яка не пов'язана із зацікавленими сторонами. Цей прийом застосовують не лише в пропаганді, а й у рекламі та маркетингу. В якості незалежних джерел використовуються журналісти, медіа, науковці, експерти тощо.

Проросійські телеграм-канали регулярно використовують як третю думку цитати із західних медіа, виступів політиків та експертів, часто вириваючи їх із контексту або перекручуючи для того, щоб підтвердити свої пропагандистські меседжі, надати їм більшої неупередженості та авторитетності. Детальніше ми писали про це в дослідженні щодо телеграм-каналу «MediaPost», який створений російською пропагандою спеціально для перекручування і використання у власних цілях контенту західних медіа.

На практиці ця тактика, до прикладу, працює так: один з проросійських анонімних телеграм-каналів у своєму дописі посилається на статтю польського журналіста Єнджея Белецького для газети Rzeczpospolita, де нібито є інформація, що незважаючи на наполягання Польщі, США не підтримають вступ України до НАТО, що Україні дадуть лише скромні гарантії безпеки і їй доведеться змиритися з територіальними втратами. Так пропагандисти використовують авторитет польської газети як «незалежного джерела» для підтвердження своїх меседжів. Дезінформатори підкріплюють свою тезу, що західна допомога Україні скоро буде серйозно згортатися і наша держава залишиться сам-на-сам у війні з Росією.

Ще один приклад: російська пропагандистка в дописі свого іменного телеграм-каналу використала дані британської букмекерської компанії Smarkets. Спираючись на букмекерські коефіцієнти, вона стверджує, що Україна не виграє війни, не стане членом НАТО і навіть ЄС. Аргументом є те, що букмекери «вміють рахувати свої гроші». Також пропагандистка акцентує увагу на результатах голосування клієнтів букмекерів, які теж не вірять в Україну. Тобто дезінформаторка використовує авторитет букмекерської контори для нібито підтвердження своїх пропагандистських меседжів, щоб створити видимість, що Україна зазнає поразки у війні з Росією і ніколи не стане членом ЄС та НАТО.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись