Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message В Україні зменшилися «антиросійські» настрої

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. Згідно з нею, владні органи повідомляють про те, як в українців зменшилися «антиросійські» настрої. Мовляв, українці «раді» обстрілам та поступово намагаються перейти на російський бік. Автори додають, що, звісно «ситуація» кардинально не змінилася, адже Зеленський повсякчас тримає українців у своїх «пазурях» і підживлює ненависть до росіян, упроваджуючи політику «русофобії». 

Зазначена теза безпідставна. По-перше, органи влади не виходили з такою заявою і навіть не публікували якогось дослідження, яке могло б свідчити про зміну настроїв. Водночас пропагандисти кажуть про протилежне, щоб підсвідомо підштовхнути українців до «примирення». Нібито якщо більшість уже ставиться добре до росіян, то варто «все забути». До того ж вони ще наголошують на політиці так званої русофобії, яку начебто впроваджує Зеленський, щоб українці ставилися погано до росіян. Утім, і без жодної політичної кампанії «русофобії» зрозуміло, що росіяни — агресори, які щодня коять воєнні злочини проти мирних українців. Українські міста, містечка й села знищують, а людей — вбивають та ґвалтують. Так звана русофобія — це пряма реакція на нелюдські дії Росії проти України та українців. 

Крім того, за результатами соціологічного опитування групи «Рейтинг», проведеного в серпні 2022 року, 81% українців негативно ставляться до росіян (у квітні 2022 року таких було 69%, у квітні 2021 – 41%), 14% – нейтрально, лише 3% – позитивно. Тобто про зменшення «антиросійських» настроїв не йдеться, рівень негативного ставлення до росіян лише збільшився в умовах повномасштабної війни.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join