Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція В Україні скасували 9 травня

Тезу про це укотре розганяють російські пропагандисти. Зокрема, Володимир Соловйов у своєму телеграм-каналі повідомляє, що в Україні повінстю вирішили скасувати 9 травня, й у підтвердження цього додає документ, що нібито у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт згідно з яким 8 травня — День пам'яті і перемоги над нацизмом, а 9 травня — робочий день. Ймовірно, йдеться про законопроєкт "Про внесення змін до деяких законів України щодо увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні", який народні депутати зареєстрували 18 квітня. Законопроєкт справді пропонує відзначати День пам'яті всіх жертв, що постраждали від нацизму під час Другої світової війни 8 травня, а 9 травня — відзначати День Європи разом із іншими країнами ЄС. Наразі його ще не ухвалили, а лише направили на розгляд профільного Комітету. Насправді Україна не скасовує 9 травня. Однак в Україні цього разу, як і останні кілька років, не відзначатимуть День Перемоги, обравши святом 8 травня — День пам'яті. 

Як повідомляє Держспецзв'язку, уже десятиріччями 9 травня є фокусом для нової фашистської ідеології російської держави. "Можна впевнено сказати, що більша частина сучасної російської національної ідентичності ґрунтується на перемозі у Другій світовій війні, яку Росія приписує ексклюзивно собі. Всі ідеї російської винятковості, “богом даного права володарювати” та російська імперська зверхність щодо інших націй, були ретельно побудовані з фундаменту цієї ж перемоги, перетворюючи те, що мало бути святом життя та миру у моторошний ритуал. Ми не хочемо у цьому брати участі", — зазначили у відомстві.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись