Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Світовий банк та ООН не можуть дійти згоди щодо того скільки в Україні буде бідних людей до кінця цього року

У соціальних мережах активно поширюють інформацію про те, що нібито Світовий банк та ООН “сперечаються” з приводу того, скільки бідних буде в Україні до кінця 2022 року внаслідок війни. Варіантів всього два: 70 чи 90%. Як пише VoxCheck, такі твердження про суперечки є маніпуляцією, адже порівнювати оцінки Світового банку та ООН не можна. Справа в тому, що Світовий банк вказує, що рівень бідності в Україні може сягнути 70% у 2022 році за національним рівнем бідності. Для порівняння, Світовий банк вказує, що в 2021 році цей показник становив 18%. Натомість в UNDP, Програмі розвитку ООН розглядають чотири можливі сценарії, за найгіршим з яких рівень тих, хто живе за межею бідності та тих, хто може її перетнути, може сягнути 90,5%, якщо війна затягнеться протягом наступного року.

"З цих 90,5%, за найгіршим сценарієм ООН, за межею бідності опиниться 28%, а можуть перетнути межу бідності 62,5%. До війни за оцінкою ООН за межею бідності жили 2% населення України, а могли перетнути межу бідності 43,4%. Згідно з трьома іншими сценаріями ООН, рівень тих, хто живе за межею бідності, та тих, хто може перетнути межу бідності, може становити 53,8% (4,2% за межею бідності та 49,7% — можуть перетнути межу), 60,9% (6,4% і 54,5% відповідно) або 64,5% (9% і 55,5%). В ООН до уваги беруть міжнародний показник бідності – $5,5/день (для тих, хто може перетнути межу бідності — від $5,5 до 13/день) — а не національний, як у Світовому банку. Крім того, оцінки Світового банку та ООН побудовані на припущеннях про те, що війна триватиме кілька місяців. Ба більше, прогноз побудований на момент, коли на півночі України ще тривали активні бойові дії. Однак хід війни змінюється чи не щодня, тому будь-які прогнози на такому ранньому етапі ще складно робити", — стверджують фактчекери.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись