Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Країни ЄС почали сплачувати Росії за газ у рублях — за новою схемою

Таку інформацію поширюють російські пропагандистські ЗМІ. Зокрема, видання РИА-новости, а також — проросійські телеграм-канали. У повідомленнях йдеться, що курс євро "впав", а російський рубль "зміцнюється", бо європейці начебто сплачують за газ в рублях. У Центрі протидії дезінформації при РНБО кажуть, що це маніпуляція. 

"Нова схема, яку Путін намагався продати країнам Євросоюзу, передбачає для покупців відкриття у "Газпромбанку" нового валютного та рублевого рахунку. Тобто європейські країни мали б сплачувати за газ компанії-"прокладці", що конвертувала б валюту у рублі та переводила "дерев’яні" на рахунок "Газпрому". Більшість країн ЄС відмовились брати участь у подібній "схемі". Зокрема, Італія та Німеччина — найбільші споживачі російського газу в Європі, відмовилися сплачувати у рублях, заявивши, що це суперечить умовам чинних контрактів. Серед "європейських покупців" на авантюру Кремля погодилися Угорщина та Молдова", — йдеться у повідомленні Центру.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись