Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Країни ЄС почали сплачувати Росії за газ у рублях — за новою схемою

Таку інформацію поширюють російські пропагандистські ЗМІ. Зокрема, видання РИА-новости, а також — проросійські телеграм-канали. У повідомленнях йдеться, що курс євро "впав", а російський рубль "зміцнюється", бо європейці начебто сплачують за газ в рублях. У Центрі протидії дезінформації при РНБО кажуть, що це маніпуляція. 

"Нова схема, яку Путін намагався продати країнам Євросоюзу, передбачає для покупців відкриття у "Газпромбанку" нового валютного та рублевого рахунку. Тобто європейські країни мали б сплачувати за газ компанії-"прокладці", що конвертувала б валюту у рублі та переводила "дерев’яні" на рахунок "Газпрому". Більшість країн ЄС відмовились брати участь у подібній "схемі". Зокрема, Італія та Німеччина — найбільші споживачі російського газу в Європі, відмовилися сплачувати у рублях, заявивши, що це суперечить умовам чинних контрактів. Серед "європейських покупців" на авантюру Кремля погодилися Угорщина та Молдова", — йдеться у повідомленні Центру.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join