Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation В Україні скасували 9 травня

Тезу про це укотре розганяють російські пропагандисти. Зокрема, Володимир Соловйов у своєму телеграм-каналі повідомляє, що в Україні повінстю вирішили скасувати 9 травня, й у підтвердження цього додає документ, що нібито у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт згідно з яким 8 травня — День пам'яті і перемоги над нацизмом, а 9 травня — робочий день. Ймовірно, йдеться про законопроєкт "Про внесення змін до деяких законів України щодо увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні", який народні депутати зареєстрували 18 квітня. Законопроєкт справді пропонує відзначати День пам'яті всіх жертв, що постраждали від нацизму під час Другої світової війни 8 травня, а 9 травня — відзначати День Європи разом із іншими країнами ЄС. Наразі його ще не ухвалили, а лише направили на розгляд профільного Комітету. Насправді Україна не скасовує 9 травня. Однак в Україні цього разу, як і останні кілька років, не відзначатимуть День Перемоги, обравши святом 8 травня — День пам'яті. 

Як повідомляє Держспецзв'язку, уже десятиріччями 9 травня є фокусом для нової фашистської ідеології російської держави. "Можна впевнено сказати, що більша частина сучасної російської національної ідентичності ґрунтується на перемозі у Другій світовій війні, яку Росія приписує ексклюзивно собі. Всі ідеї російської винятковості, “богом даного права володарювати” та російська імперська зверхність щодо інших націй, були ретельно побудовані з фундаменту цієї ж перемоги, перетворюючи те, що мало бути святом життя та миру у моторошний ритуал. Ми не хочемо у цьому брати участі", — зазначили у відомстві.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join