Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні нібито закликають людей мобілізуватися до лав ЗСУ цілими сімʼями

Російські пропагандисти поширюють фото рекламного білборда, на якому зображені військові чоловік і жінка у формі, імовірно, в зоні ведення бойових дій. На білборді на передньому плані також розміщено два гасла: «Разом вдома, разом на фронті» та «Військова сімʼя — це особлива сімʼя». Тобто, чоловік із жінкою нібито закликають українців мобілізуватися в армію відразу сімʼями, а не поодинці. Росіяни стверджують, що така реклама зʼявилася в Сумах. Втім це — черговий фейк. 

У Центрі протидії дезінформації вирішили звернутися до міської військової адміністрації Сум, щоб там підтвердили або спростували цю рекламу. Як виявилося, білбордів з подібним вмістом у Сумах і всій області немає, це вигадка агітпропу. Крім того, фото, яке взяли росіяни для поширення цього фейку, було зроблене ще у 2021 році. На ньому зображене сімейне подружжя, яке почало захищати Україну ще 2016 року в складі 16-го окремого мотопіхотного батальйону. 

Метою поширення дезінформації такого типу є дискредитація мобілізаційного процесу в Україні. Ба більше, ця брехня підживлює наратив агітпропу про те, що «війна триватиме до останнього українця». За тегом #мобілізація читайте більше матеріалів «Детектора медіа» на цю тему.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись