Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Росія нібито знищила пʼять пускових установок ЗРК Patriot

Коментуючи наслідки ракетних ударів по Україні 14 грудня 2023 року, російські пропагандисти поширюють інформацію, що під Житомиром було нібито ліквідовано пʼять пускових установок ЗРК Patriot, одну командирську машину, одну РЛС освітлення повітряної обстановки, 80 готових до стрільби ракет вартістю $5,5 мільйона та ще 160 ракет, що були в запасі. Згідно з агітпропом, Росія «одним ударом практично знищила річне виробництво ракет MIM-104». Втім це — фейк. 

У Центрі протидії дезінформації при РНБО перевірили цю інформацію і зʼясували, що вона не відповідає дійсності. Насправді ж росіяни просто намагаються перекрити невдачі своїх гіперзвукових ракет, які регулярно збиваються MIM-104 Patriot ще з весни 2023 року.

Поширюючи дезінформацію, у цьому випадку агітпроп апелює до буцімто всемогутності та непереможності армії Росії. До того ж такі «новини» повинні викликати в громадян Росії відчуття ейфорії, позаяк російським військовим нібито вдалося знищити аж цілих пʼять «розпіарених» установок ЗРК Patriot, які українці так довго очікували від країн-партнерів, щоби посилити протиповітряну оборону держави. Раніше «Детектор медіа» спростовував інформацію, що росіяни нібито знищили ЗРК Patriot в аеропорту «Жуляни» в Києві. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись