Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Українським біженцям за кордоном за гроші пропонують збиратися на мітинги під назвою «Україні потрібен мир»

Українцям, що перебувають у Європі, почали надходити повідомлення з пропозицією збиратися на акції протесту в європейських містах і брати на них плакати з написами: «Дайте людям мир», «Ми хочемо миру в Європі», «Люди важливі», «Україна втомилася більше всіх», «Вимагаємо миру!» тощо. Надсилачі таких повідомлень стверджують, що сама демонстрація триватиме всього лиш 5-10 хвилин, і за цей час також потрібно буде зняти відеоролик. Крім того, є підготовлений текст для мітингу, прочитавши який, імовірно, на камеру, виконавець отримає цілих 100 євро. Усім іншим мітингарям обіцяють по 50 євро кожному або «оплату дороги й смачну каву». 

У тексті, який нібито має зачитати один з учасників мітингу, примітні незвичні для української мови конструкції. Наприклад, «на Україні» чи «угорське відділення громадського обʼєднання українців». Крім того, у цьому тексті згадується «голос розуму» Арестовича, який нібито «зазнає атак» від Зеленського. Проте варто зауважити, що колишній радник Офісу президента України відзначався захистом «хороших росіян» і деструктивними заявами щодо України, її влади та ЗСУ, тож, як наслідок, ним почали займатися в СБУ. 

Серед інших меседжів планових мітингів мали б лунати такі: «Війна для них (військово-політичного керівництва України. — Ред.) — це необмежена влада, а для простого народу — глибока демографічна катастрофа, щоденні жахіття та зубожіння на чужині» або «Якщо зараз важко говорити про мир, спочатку обговорімо припинення вогню!» 

Невідомі очікують збирати на такі мітинги по 30-35 українців. Закликаємо не вестися на такі повідомлення та поважати українських військових, які ціною власного життя захищають громадян України від російської навали. Раніше ми аналізували дезінформацію про буцімто виплати всім українцям у розмірі 6600 гривень.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись