Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Disclosure Українським біженцям за кордоном за гроші пропонують збиратися на мітинги під назвою «Україні потрібен мир»

Українцям, що перебувають у Європі, почали надходити повідомлення з пропозицією збиратися на акції протесту в європейських містах і брати на них плакати з написами: «Дайте людям мир», «Ми хочемо миру в Європі», «Люди важливі», «Україна втомилася більше всіх», «Вимагаємо миру!» тощо. Надсилачі таких повідомлень стверджують, що сама демонстрація триватиме всього лиш 5-10 хвилин, і за цей час також потрібно буде зняти відеоролик. Крім того, є підготовлений текст для мітингу, прочитавши який, імовірно, на камеру, виконавець отримає цілих 100 євро. Усім іншим мітингарям обіцяють по 50 євро кожному або «оплату дороги й смачну каву». 

У тексті, який нібито має зачитати один з учасників мітингу, примітні незвичні для української мови конструкції. Наприклад, «на Україні» чи «угорське відділення громадського обʼєднання українців». Крім того, у цьому тексті згадується «голос розуму» Арестовича, який нібито «зазнає атак» від Зеленського. Проте варто зауважити, що колишній радник Офісу президента України відзначався захистом «хороших росіян» і деструктивними заявами щодо України, її влади та ЗСУ, тож, як наслідок, ним почали займатися в СБУ. 

Серед інших меседжів планових мітингів мали б лунати такі: «Війна для них (військово-політичного керівництва України. — Ред.) — це необмежена влада, а для простого народу — глибока демографічна катастрофа, щоденні жахіття та зубожіння на чужині» або «Якщо зараз важко говорити про мир, спочатку обговорімо припинення вогню!» 

Невідомі очікують збирати на такі мітинги по 30-35 українців. Закликаємо не вестися на такі повідомлення та поважати українських військових, які ціною власного життя захищають громадян України від російської навали. Раніше ми аналізували дезінформацію про буцімто виплати всім українцям у розмірі 6600 гривень.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join