Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Майже половина українців на прифронтових територіях нібито готова погодитися на територіальні поступки задля миру

Таку інформацію поширюють прокремлівські ЗМІ та анонімні телеграм-канали. Мовляв, 46% українців, що мешкають у прифронтових областях, виступають за завершення війни без повернення територій. Стверджуючи це, пропагандисти посилаються на всеукраїнське опитування громадської думки «Омнібус» Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), яке проводилося впродовж 29 листопада — 9 грудня 2023 року. Втім агітпроп маніпулює його результатами.

У проєкті «Без брехні» фахівці опрацювали цей кейс. Виявилося, що більшість респондентів — 58% — схиляються до думки, що навіть у разі істотного скорочення допомоги від країн Заходу варто все одно продовжувати бойові дії задля тиску на окупантів. Крім того, це слід робити навіть з урахуванням ризиків для територій, які контролюються Україною зараз. 

Все ж на півдні та сході України думки розділилися приблизно навпіл з невеликим переважанням настроїв за продовження ведення бойових дій. Так, на півдні 46%, а на сході 47% українців вважають, що навіть в умовах обмеженої західної допомоги бойові дії мають продовжуватися. Водночас 40% і 42%, відповідно, готові погодитися на припинення бойових дій.

У жодному з варіантів не сказано про те, що якась частина суспільства виявляє готовність поступитися територіями. Натомість в опитуванні наявне таке формулювання: «Бойові дії припиняються з серйозними гарантіями безпеки від Заходу, проте визволення територій відкладається на невизначене майбутнє». Тобто, про здачу територій тут не йдеться, як стверджує агітпроп, а про те, що їх деокупація відбуватиметься в майбутньому.

Також у КМІС зазначають, що «в цьому випадку важливу роль відіграє фактор близькості до лінії фронту. Південь і схід значно ближчі до зони активних бойових дій, що значною мірою зумовлює вищу готовність до припинення бойових дій в умовах обмеження допомоги (хоча, нагадаємо, абсолютна більшість у цих регіонах вірить, що з належною допомогою Україна може досягти успіху)».

Маніпулюючи результатами цього опитування, пропагандисти намагаються вплинути на моральний дух українців — посіяти паніку, страх та непевність щодо майбутнього країни. Ба більше, у цьому випадку агітпроп також заохочує громадян України переосмислити перебіг війни, мовляв, «довгоочікуваної перемоги може й не відбутися». «Детектор медіа» раніше вже спростовував інформацію, що більшість українців нібито хоче капітуляції.

Візуалізація одного питання з «Омнібусу» від КМІС

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись