Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Майже половина українців на прифронтових територіях нібито готова погодитися на територіальні поступки задля миру

Таку інформацію поширюють прокремлівські ЗМІ та анонімні телеграм-канали. Мовляв, 46% українців, що мешкають у прифронтових областях, виступають за завершення війни без повернення територій. Стверджуючи це, пропагандисти посилаються на всеукраїнське опитування громадської думки «Омнібус» Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), яке проводилося впродовж 29 листопада — 9 грудня 2023 року. Втім агітпроп маніпулює його результатами.

У проєкті «Без брехні» фахівці опрацювали цей кейс. Виявилося, що більшість респондентів — 58% — схиляються до думки, що навіть у разі істотного скорочення допомоги від країн Заходу варто все одно продовжувати бойові дії задля тиску на окупантів. Крім того, це слід робити навіть з урахуванням ризиків для територій, які контролюються Україною зараз. 

Все ж на півдні та сході України думки розділилися приблизно навпіл з невеликим переважанням настроїв за продовження ведення бойових дій. Так, на півдні 46%, а на сході 47% українців вважають, що навіть в умовах обмеженої західної допомоги бойові дії мають продовжуватися. Водночас 40% і 42%, відповідно, готові погодитися на припинення бойових дій.

У жодному з варіантів не сказано про те, що якась частина суспільства виявляє готовність поступитися територіями. Натомість в опитуванні наявне таке формулювання: «Бойові дії припиняються з серйозними гарантіями безпеки від Заходу, проте визволення територій відкладається на невизначене майбутнє». Тобто, про здачу територій тут не йдеться, як стверджує агітпроп, а про те, що їх деокупація відбуватиметься в майбутньому.

Також у КМІС зазначають, що «в цьому випадку важливу роль відіграє фактор близькості до лінії фронту. Південь і схід значно ближчі до зони активних бойових дій, що значною мірою зумовлює вищу готовність до припинення бойових дій в умовах обмеження допомоги (хоча, нагадаємо, абсолютна більшість у цих регіонах вірить, що з належною допомогою Україна може досягти успіху)».

Маніпулюючи результатами цього опитування, пропагандисти намагаються вплинути на моральний дух українців — посіяти паніку, страх та непевність щодо майбутнього країни. Ба більше, у цьому випадку агітпроп також заохочує громадян України переосмислити перебіг війни, мовляв, «довгоочікуваної перемоги може й не відбутися». «Детектор медіа» раніше вже спростовував інформацію, що більшість українців нібито хоче капітуляції.

Візуалізація одного питання з «Омнібусу» від КМІС

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join