Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake В Україні нібито закликають людей мобілізуватися до лав ЗСУ цілими сімʼями

Російські пропагандисти поширюють фото рекламного білборда, на якому зображені військові чоловік і жінка у формі, імовірно, в зоні ведення бойових дій. На білборді на передньому плані також розміщено два гасла: «Разом вдома, разом на фронті» та «Військова сімʼя — це особлива сімʼя». Тобто, чоловік із жінкою нібито закликають українців мобілізуватися в армію відразу сімʼями, а не поодинці. Росіяни стверджують, що така реклама зʼявилася в Сумах. Втім це — черговий фейк. 

У Центрі протидії дезінформації вирішили звернутися до міської військової адміністрації Сум, щоб там підтвердили або спростували цю рекламу. Як виявилося, білбордів з подібним вмістом у Сумах і всій області немає, це вигадка агітпропу. Крім того, фото, яке взяли росіяни для поширення цього фейку, було зроблене ще у 2021 році. На ньому зображене сімейне подружжя, яке почало захищати Україну ще 2016 року в складі 16-го окремого мотопіхотного батальйону. 

Метою поширення дезінформації такого типу є дискредитація мобілізаційного процесу в Україні. Ба більше, ця брехня підживлює наратив агітпропу про те, що «війна триватиме до останнього українця». За тегом #мобілізація читайте більше матеріалів «Детектора медіа» на цю тему.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join