Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Офісі президента наказали прибрати байрактари з фронту

У мережі поширюють фейк про «наказ» прибрати байрактари з гарячих ділянок фронту. До таких дописів додають документ, який нібито є сканом листа з Офісу президента до Валерія Залужного. Однак автори фейку вказали його посаду неправильно, назвавши начальником Генштабу, а не Головнокомандувачем ЗСУ. Натомість начальником Генштабу в Україні є генерал-лейтенант Сергій Шаптала.

Також автори фейку наробили чимало помилок у зверненні. Зокрема, як пише проєкт Без брехні, написали слово «начальник» з маленької літери, що є помилкою. «Інше викривлення – в офіційному українському діловодстві у листуванні прийнято використовувати повну назву міністерств та відомств. Тож правильне написання мало б бути таким – Начальнику Генерального штабу… Проте в Україні немає ні Генштабу України, ні навіть Генерального штабу України. У нас є Генеральний штаб Збройних сил України», — пишуть фактчекери. Відповідно, жодного документу із вимогою вилучити байрактари з фронту не існує, а такі повідомлення вигідні російським пропагандистам для дискредитації дій української влади, щоби показати, що керівництву байдуже до того, що діється на фронті й воно планує вилучати зброю. Детальніше. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись