Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна хоче захопити дві області в Білорусі

Таку інформацію поширили білоруські пропагандисти, зокрема, Ксенія Лебедєва в ефірі телеканалу «Беларусь 1». У сюжеті йшлося про те, що «бандерівці» планували захопити Брестську і Гомельську область Білорусі. За словами пропагандистки, бандерівці мріють додати до України частину Брестської і Гомельської областей, а від Росії — землі, які відійшли до її складу ще у XVIII столітті. «Чому південь Білорусі такий важливий для українських націоналістів? Тому що ще у 2018 році, а це майже п’ять років тому, вони планували, що саме ця територія про всяк випадок може стати плацдармом для введення російських військ в Україну», — заявила Лебедєва. Як пишуть фактчекери проєкту Брехунець, пропагандистка додала, що за таких умов вона висловлює думку «тих самих націоналістів», які нібито вважають, що Україна опинилася б в колі недружніх держав, в тому числі і Заходу.

Однак це — неправда. Україна — мирна країна, яка не здійснювала жодного нападу на якусь із суверенних держав та не прагне й не прагнула захопити нову територію. Натомість українські території прагне загарбати Росія, яка у 2014 році анексувала український Крим та напала на Донецьку та Луганську області, а у 2022 році розпочала повномасштабну війну.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись