Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Російські військові захопили на Азовсталі американського адмірала Еріка Олсона

Таку інформацію поширюють у соціальних мережах. Зокрема, російськомовному та рузинськомовному сегментах фейсбука. У таких дописах йдеться про те, що російські військові захопили американського адмірала Еріка Олсона на заводі «Азовсталь». До дописів додають фотографію із зображенням військовополонених. За словами користувачів, одним із військових, зображених на фотографіях, є Ерік Олсон. Однак як пишуть фактчекери проєкту Myth Detector, твердження про те, що американський генерал Ерік Олсон був взятий в полон на «Азовсталі», є бездоказовим, а фото, пов’язане з його нібито арештом, насправді було зроблено 14 квітня в Луганську, і Олсон у тому дописі, до якого додавали світлину, не згадується зовсім.

За даними фактчекерів, поширене фото, яке нібито зроблене на маріупольському заводі «Азовсталь» і на якому зображений полонений американський генерал Ерік Олсон, вперше опублікувало підконтрольне Кремлю видання Sputnik 14 квітня. На фото зображені українські військовополонені. Фактчекери додають, що інформацію про арешт Еріка Олсона на «Азовсталі» не підтверджує жодне офіційне відкрите джерело. Розповсюджену фотографію також перевірила італійська організація FACTA.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись