Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Україна хоче захопити дві області в Білорусі

Таку інформацію поширили білоруські пропагандисти, зокрема, Ксенія Лебедєва в ефірі телеканалу «Беларусь 1». У сюжеті йшлося про те, що «бандерівці» планували захопити Брестську і Гомельську область Білорусі. За словами пропагандистки, бандерівці мріють додати до України частину Брестської і Гомельської областей, а від Росії — землі, які відійшли до її складу ще у XVIII столітті. «Чому південь Білорусі такий важливий для українських націоналістів? Тому що ще у 2018 році, а це майже п’ять років тому, вони планували, що саме ця територія про всяк випадок може стати плацдармом для введення російських військ в Україну», — заявила Лебедєва. Як пишуть фактчекери проєкту Брехунець, пропагандистка додала, що за таких умов вона висловлює думку «тих самих націоналістів», які нібито вважають, що Україна опинилася б в колі недружніх держав, в тому числі і Заходу.

Однак це — неправда. Україна — мирна країна, яка не здійснювала жодного нападу на якусь із суверенних держав та не прагне й не прагнула захопити нову територію. Натомість українські території прагне загарбати Росія, яка у 2014 році анексувала український Крим та напала на Донецьку та Луганську області, а у 2022 році розпочала повномасштабну війну.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join