Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake В Офісі президента наказали прибрати байрактари з фронту

У мережі поширюють фейк про «наказ» прибрати байрактари з гарячих ділянок фронту. До таких дописів додають документ, який нібито є сканом листа з Офісу президента до Валерія Залужного. Однак автори фейку вказали його посаду неправильно, назвавши начальником Генштабу, а не Головнокомандувачем ЗСУ. Натомість начальником Генштабу в Україні є генерал-лейтенант Сергій Шаптала.

Також автори фейку наробили чимало помилок у зверненні. Зокрема, як пише проєкт Без брехні, написали слово «начальник» з маленької літери, що є помилкою. «Інше викривлення – в офіційному українському діловодстві у листуванні прийнято використовувати повну назву міністерств та відомств. Тож правильне написання мало б бути таким – Начальнику Генерального штабу… Проте в Україні немає ні Генштабу України, ні навіть Генерального штабу України. У нас є Генеральний штаб Збройних сил України», — пишуть фактчекери. Відповідно, жодного документу із вимогою вилучити байрактари з фронту не існує, а такі повідомлення вигідні російським пропагандистам для дискредитації дій української влади, щоби показати, що керівництву байдуже до того, що діється на фронті й воно планує вилучати зброю. Детальніше. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join