Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція УПА займалась терором населення майже по всій країні, що підтверджено картою

Пропагандисти поширюють в анонімних телеграм-каналах із проросійською риторикою карту, на якій нібито вказано місця, де УПА займалась терором мирного населення. Втім це — маніпуляція.  

На неї звернули увагу аналітики проєкту VoxCheck. Вони зʼясували, що карта зображує не терор УПА, а лише місця її діяльності на території України. На ній можна помітити терени активності УПА-Північ, УПА-Захід та УПА-Південь. За зворотним пошуком карти, яку поширюють пропагандисти, можна знайти додаток до першої частини книги Миколи Лебедя «УПА. Українська повстанська армія». Зокрема, на ній показані дії Української повстанської армії та підпілля ОУН на території України під час окупації українських земель нацистською Німеччиною. 

Поширюючи подібні фейки, пропагандисти хочуть підкреслити «співпрацю» УПА з нацистами та виправдати агресію Росії проти України. Зокрема, російські «дослідники» хоч і пишуть про злочини УПА, однак не згадують того, що їх вчиняли загони НКВС під виглядом УПА. Учасник проєкту «Українська друга світова», кандидат історичних наук Ярослав Файзулін на підставі архівних даних стверджує, що у західних регіонах України станом на 26 липня 1945 року діяло 156 спеціальних груп НКВС під виглядом загонів УПА.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись