Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні продають православну книгу, згідно з якою вбивати росіян — не гріх

Пропагандисти поширюють в анонімних телеграм-каналах із проросійською риторикою фото книги «Війна і Біблія», де один із розділів нібито має назву «Вбивати росіян — не гріх». Проте це — фейк.  

На нього звернули увагу аналітики проєкту VoxCheck. Вони зʼясували, що ця книга продається в інтернет-магазині «Ковчег». На його сайті можна знайти її зміст, де розділу «Вбивати росіян — не гріх» немає. Натомість розділ на 67-ій сторінці насправді має назву «Хто переможе у майбутній війні», що суперечить зображенню, яке поширюють автори дописів.

Поширюючи такі фейки, пропагандисти хочуть виправдати дії Росії та звинуватити українців у «богохульстві» та спаплюженні релігії. Мовляв, українська влада утискає справжню щиру віру і підлаштовує її під свої політичні цілі. «Детектор медіа» писав і про інші приклади використання цього меседжу, зокрема про фейк з почорнілими хрестами у Києво-Печерській лаврі. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись