Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Через мобілізацію в Україні зʼявиться 4 мільйони ветеранів після війни

Пропагандисти поширюють в анонімних телеграм-каналах із проросійською риторикою інформацію, нібито після завершення війни в Україні буде 4 мільйони ветеранів бойових дій. Вони стверджують, що це непряме підтвердження масштабів мобілізації та втрат в Україні. Втім це — маніпуляція.  

На неї звернули увагу аналітики проєкту VoxCheck. Вони зʼясували, що міністерка у справах ветеранів Юлія Лапутіна кілька разів говорила про кількість людей, яким може бути потрібна допомога профільного міністерства після війни. Так, 8 травня 2023 року в інтервʼю для Інтерфакс-Україна вона заявила, що до 24 лютого в Україні було «близько 500 тисяч людей, які є безпосередньо учасниками Антитерористичної операції і Операції обʼєднаних сил». При цьому Лапутіна наголосила, що якщо до цієї цифри додати членів родин загиблих та постраждалих під час Революції Гідності, а також «усі інші категорії», включно з учасниками Другої світової війни та прирівняними до них особами, учасниками миротворчих місій, то кількість цих осіб становила «приблизно 1,2 мільйона». Міністерка лише додала, що після війни ця цифра буде в рази більшою і може сягнути «4-5 мільйонів людей». 

Маніпулюючи заявами українських високопосадовців, пропагандисти хочуть видати бажане за дійсне та створити хибне враження програшу України. Насправді ж Лапутіна казала про загальну кількість людей, що підлягають отриманню підтримки Мінветеранів, а саме військових та їхніх родин, цивільних, що постраждали внаслідок Революції Гідності та війни тощо. Аналітики VoxCheck наголошують, що за цим показником не можна оцінювати масштаби втрат та мобілізації в Україні. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись