Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Через мобілізацію в Україні зʼявиться 4 мільйони ветеранів після війни

Пропагандисти поширюють в анонімних телеграм-каналах із проросійською риторикою інформацію, нібито після завершення війни в Україні буде 4 мільйони ветеранів бойових дій. Вони стверджують, що це непряме підтвердження масштабів мобілізації та втрат в Україні. Втім це — маніпуляція.  

На неї звернули увагу аналітики проєкту VoxCheck. Вони зʼясували, що міністерка у справах ветеранів Юлія Лапутіна кілька разів говорила про кількість людей, яким може бути потрібна допомога профільного міністерства після війни. Так, 8 травня 2023 року в інтервʼю для Інтерфакс-Україна вона заявила, що до 24 лютого в Україні було «близько 500 тисяч людей, які є безпосередньо учасниками Антитерористичної операції і Операції обʼєднаних сил». При цьому Лапутіна наголосила, що якщо до цієї цифри додати членів родин загиблих та постраждалих під час Революції Гідності, а також «усі інші категорії», включно з учасниками Другої світової війни та прирівняними до них особами, учасниками миротворчих місій, то кількість цих осіб становила «приблизно 1,2 мільйона». Міністерка лише додала, що після війни ця цифра буде в рази більшою і може сягнути «4-5 мільйонів людей». 

Маніпулюючи заявами українських високопосадовців, пропагандисти хочуть видати бажане за дійсне та створити хибне враження програшу України. Насправді ж Лапутіна казала про загальну кількість людей, що підлягають отриманню підтримки Мінветеранів, а саме військових та їхніх родин, цивільних, що постраждали внаслідок Революції Гідності та війни тощо. Аналітики VoxCheck наголошують, що за цим показником не можна оцінювати масштаби втрат та мобілізації в Україні. 

Author: Артур Колдомасов,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join