Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Українці з західних областей «понаїхали» до Польщі заради отримання соціальної допомоги

13 квітня на фейсбук-сторінці польської організації Kancelaria LEGA ARTIS зʼявився текст, згідно з яким «38% українців, що під прикриттям "війни" понаїхали» до Польщі й мають «безпідставно надані їм права», зокрема на отримання соціальної допомоги, хочуть залишитись у країні та не повертатись до України. Це — маніпуляція. 

На неї звернули увагу аналітики польського проєкту Demagog. Вони наголошують, що в тексті можна знайти сумніви у тому, що війна в Україні є справжньою, а біженців називають «понаїхавшими». Однак війна досі триває, а її ефектами є велика кількість смертей та матеріальні втрати. Термін «понаїхавші» є елементом дезінформаційної кампанії, що хоче показати міграцію українців як загрозу для поляків. Фахівці Demagog стверджують, що такий меседж є частиною теорії змови під назвою «Теорія великої заміни», згідно з якою наплив мігрантів є змовою, межах якої білих європейців мають замінити мігранти. Зазвичай у цій теорії фігурують мусульмани, однак у польському контексті їхню роль надали українцям. 

У тексті також можна знайти інформацію про «безпідставно надані» кошти у межах соціальних виплат для українських мігрантів. Однак аналітики зʼясували, що поняття соціальної виплати є чітко окресленим у польському праві. Згідно з ним, соціальною виплатою є грошова виплата, що надається особам, які непридатні до праці з огляду на вік або інвалідність (стаття 37 Закону про соціальну допомогу). Ця грошова виплата не може становити понад 719 злотих. Натомість згідно зі статтею 5 цього ж закону право на виплати у межах соціальної допомоги мають громадяни Польщі, а також іноземці (не лише українці), що проживають на території держави. Згідно зі статтею 31 Закону про допомогу громадянам України українці, які отримали ідентифікаційний номер PESEL можуть отримати одноразову виплату у сумі 300 злотих. Тому ця виплата не має регулярного характеру.

Крім того, в тексті можна побачити стереотип про те, що більшість українських біженців у Польщі приїхали з західних областей, тож допомога їм нібито не потрібна. Однак це не так. Аналітики проєкту поговорили з людьми, залученими до справ українських біженців у Польщі, та зʼясували, що більшість з них зрештою приїхали зі східних та південних регіонів України.

Поширюючи такі маніпуляції пропагандисти хочуть показати, що українські біженці нібито є шахраями та становлять загрозу для Польщі в цілому. Мовляв, українці в Польщі невдячні за допомогу, а власне допомога не доходить до осіб, що її потребують. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись