Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Українці з західних областей «понаїхали» до Польщі заради отримання соціальної допомоги

13 квітня на фейсбук-сторінці польської організації Kancelaria LEGA ARTIS зʼявився текст, згідно з яким «38% українців, що під прикриттям "війни" понаїхали» до Польщі й мають «безпідставно надані їм права», зокрема на отримання соціальної допомоги, хочуть залишитись у країні та не повертатись до України. Це — маніпуляція. 

На неї звернули увагу аналітики польського проєкту Demagog. Вони наголошують, що в тексті можна знайти сумніви у тому, що війна в Україні є справжньою, а біженців називають «понаїхавшими». Однак війна досі триває, а її ефектами є велика кількість смертей та матеріальні втрати. Термін «понаїхавші» є елементом дезінформаційної кампанії, що хоче показати міграцію українців як загрозу для поляків. Фахівці Demagog стверджують, що такий меседж є частиною теорії змови під назвою «Теорія великої заміни», згідно з якою наплив мігрантів є змовою, межах якої білих європейців мають замінити мігранти. Зазвичай у цій теорії фігурують мусульмани, однак у польському контексті їхню роль надали українцям. 

У тексті також можна знайти інформацію про «безпідставно надані» кошти у межах соціальних виплат для українських мігрантів. Однак аналітики зʼясували, що поняття соціальної виплати є чітко окресленим у польському праві. Згідно з ним, соціальною виплатою є грошова виплата, що надається особам, які непридатні до праці з огляду на вік або інвалідність (стаття 37 Закону про соціальну допомогу). Ця грошова виплата не може становити понад 719 злотих. Натомість згідно зі статтею 5 цього ж закону право на виплати у межах соціальної допомоги мають громадяни Польщі, а також іноземці (не лише українці), що проживають на території держави. Згідно зі статтею 31 Закону про допомогу громадянам України українці, які отримали ідентифікаційний номер PESEL можуть отримати одноразову виплату у сумі 300 злотих. Тому ця виплата не має регулярного характеру.

Крім того, в тексті можна побачити стереотип про те, що більшість українських біженців у Польщі приїхали з західних областей, тож допомога їм нібито не потрібна. Однак це не так. Аналітики проєкту поговорили з людьми, залученими до справ українських біженців у Польщі, та зʼясували, що більшість з них зрештою приїхали зі східних та південних регіонів України.

Поширюючи такі маніпуляції пропагандисти хочуть показати, що українські біженці нібито є шахраями та становлять загрозу для Польщі в цілому. Мовляв, українці в Польщі невдячні за допомогу, а власне допомога не доходить до осіб, що її потребують. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join