Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українська швидка, яка стоїть у центрі Вільнюса, не була на деокупованих територіях

Пропагандисти поширюють у соцмережах інформацію, що встановлена у якості інсталяції у центрі Вільнюса українська швидка, яку повернули зі звільнених Україною територій, не є справжньою. Мовляв, такі машини в Україні вже не використовують, а організатори дурять литовців. Автори повідомлень стверджують, що нібито й сліди від куль на ній несправжні. Це — фейк. 

На нього звернули увагу аналітики литовського проєкту 15min. Вони зʼясували, що таку реакцію могло викликати те, що на автомобілі вказаний номер «03» замість «103», а також те, що на її фоні позував комік Олег Шураєв, що останнім часом працює у волонтерському русі. Проте аналітики зв'язалися з організаторами акції, які запевнили їх, що ця машина обслуговувала низку селищ Харківщини (а схожа досі їздить по регіону), а під час окупації регіону нею евакуювали багато людей. Мета інсталяції — показати російські воєнні злочини у реальному вимірі. Автомобіль також стоятиме у центрі Риги, Талліна, Варшави, Брюсселя й Берліна. 

Поширюючи такі фейки пропагандисти хочуть дискредитувати війну в Україні в цілому. Мовляв, все, що робить Україна — перформанс та інсценування, і тому українці під час організації подібних акцій спотикаються на дрібницях. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись