Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Українці не хочуть повертатися додому

Такий меседж поширюють в анонімних телеграм-каналах. Мовляв, багато українців, які вимушено переїхали за кордон рятуючись від війни, не хочуть повертатися додому і планують назавжди залишитися в країнах ЄС. Як «докази» пропагандисти наводять різні дані. Наприклад, нібито українські мігранти у Польщі, насамперед ті, що не проживають у державних пунктах допомоги для біженців, гарантовано отримують виплату, рівну сумі 200 євро. Саме через це, на думку пропагандистів, українські біженці не схочуть повертатися в Україну, в якій економіка вже на межі. 

Автори подібних дописів навмисно не згадують першопричину міграції українців, а саме російську агресію, не називаючи її. Крім того, надання виплат для українських біженців у Польщі не залежить від того, чи мешкає людина у державному пункті допомоги. Хоч у Польщі й поширена практика гарантованого видання соцвиплат для українських біженців, ці виплати не сягають рівня 200 євро і є одноразовими.  

Ба більше, практика показує, що українці попри всі труднощі готові повертатись додому та бачать своє майбутнє саме а Україні. Згідно з опитуванням соціологічної групи «Рейтинг», 85% українців має такі наміри.

Агітпроп поширює такі меседжі, щоб деморалізувати українців та спричинити паніку, а також створити ілюзію того, що українці насправді виїхали лише заради кращого життя. Більше про меседжі російської дезінформації, пов’язаної з українськими біженцями, читайте у дослідженні «Детектора медіа».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись