Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж «Залишки» України не стануть «Південною Кореєю»

Такий меседж поширюють проросійські телеграм-канали, опираючись на слова Дмитра Мєдвєдєва. Російський політик опублікував допис у своєму телеграм-каналі нібито з критикою «корейського сценарію» завершення російсько-української війни. Мовляв, такий розвиток подій — лише «забаганки» України стати «Південною Кореєю» після війни. За його словами, «залишки» України ніколи не досягнуть такого рівня розвитку, як Південна Корея. Ба більше — за «корейським сценарієм» утворились дві самостійні держави. Натомість Україна нібито ніколи не буде самостійна, адже «керована Заходом».

Допис Дмитра Медведєва маніпулятивний. «Корейський сценарій» передбачає розподіл території між супротивними сторонами за умовною «38 паралеллю», тобто по лінії фронту. Тобто російський політик намагається створити враження, що Україна розглядає можливість відмови від частини своїх територій на користь Росії. Також він наголошує на «післявоєнному» майбутньому України, яке нібито буде важке. Мовляв, тимчасово окуповані території «остаточно» увійдуть до складу «сильної, самостійної держави», якою нібито є Росія. Натомість «залишки» України «залишаться» під «зовнішнім управлінням».

Насправді Україна не розглядає «корейський сценарій» завершення війни. Це підтвердив секретар РНБО Олексій Данілов. Він зазначив, що меседж про «ймовірний» «корейський сценарій» навмисно просувають російські політики та проросійські ресурси. Росія не досягла початкової мети так званої «спецоперації» — тобто швидкого захоплення України, тож тепер у такий спосіб намагається реалізувати найприйнятніший для себе варіант завершення війни. Натомість України прагне повернути тимчасово окуповані Росією території.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись