Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські військові попросили політичного притулку в Німеччині

Російські медіа та проросійські акаунти в соцмережах поширюють дописи про двох українських військових, які нібито поїхали на навчання до Німеччини й попросили політичного притулку «через небажання гинути в безглуздій війні». У дописах посилаються на  новину, опубліковану у виданні Financial Times. Мовляв, військові вважають, що західна зброя не допоможе Києву перемогти, а спричинить лише збільшення жертв  як серед військових, так і серед мирного населення. Це — фейк.

У статті Financial Times, на яку посилаються російські медіа, немає згадки про українських військових, що попросили політичного притулку в Німеччині. Також у ній немає висловлювань українців, що західне озброєння не допоможе Україні виграти війну. Скриншот публікації відредагували та додали абзац, якого немає в оригіналі статті. 

Як пише StopFake, насправді у статті з посиланням на два джерела розповідають,  що на німецькому полігоні Еккернферде (Eckernförde) все готове до початку навчання українських військових з експлуатації сучасних бойових танків Leopard 2. Навчання розпочнеться за два тижні. 

У такий спосіб російська пропаганда намагається дискредитувати українську армію, посіяти паніку та деморалізувати українців. Мовляв, якщо вже військові не вірять у перемогу, то ситуація геть погана.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись