Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Українські військові попросили політичного притулку в Німеччині

Російські медіа та проросійські акаунти в соцмережах поширюють дописи про двох українських військових, які нібито поїхали на навчання до Німеччини й попросили політичного притулку «через небажання гинути в безглуздій війні». У дописах посилаються на  новину, опубліковану у виданні Financial Times. Мовляв, військові вважають, що західна зброя не допоможе Києву перемогти, а спричинить лише збільшення жертв  як серед військових, так і серед мирного населення. Це — фейк.

У статті Financial Times, на яку посилаються російські медіа, немає згадки про українських військових, що попросили політичного притулку в Німеччині. Також у ній немає висловлювань українців, що західне озброєння не допоможе Україні виграти війну. Скриншот публікації відредагували та додали абзац, якого немає в оригіналі статті. 

Як пише StopFake, насправді у статті з посиланням на два джерела розповідають,  що на німецькому полігоні Еккернферде (Eckernförde) все готове до початку навчання українських військових з експлуатації сучасних бойових танків Leopard 2. Навчання розпочнеться за два тижні. 

У такий спосіб російська пропаганда намагається дискредитувати українську армію, посіяти паніку та деморалізувати українців. Мовляв, якщо вже військові не вірять у перемогу, то ситуація геть погана.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join