Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Українці не хочуть повертатися додому

Такий меседж поширюють в анонімних телеграм-каналах. Мовляв, багато українців, які вимушено переїхали за кордон рятуючись від війни, не хочуть повертатися додому і планують назавжди залишитися в країнах ЄС. Як «докази» пропагандисти наводять різні дані. Наприклад, нібито українські мігранти у Польщі, насамперед ті, що не проживають у державних пунктах допомоги для біженців, гарантовано отримують виплату, рівну сумі 200 євро. Саме через це, на думку пропагандистів, українські біженці не схочуть повертатися в Україну, в якій економіка вже на межі. 

Автори подібних дописів навмисно не згадують першопричину міграції українців, а саме російську агресію, не називаючи її. Крім того, надання виплат для українських біженців у Польщі не залежить від того, чи мешкає людина у державному пункті допомоги. Хоч у Польщі й поширена практика гарантованого видання соцвиплат для українських біженців, ці виплати не сягають рівня 200 євро і є одноразовими.  

Ба більше, практика показує, що українці попри всі труднощі готові повертатись додому та бачать своє майбутнє саме а Україні. Згідно з опитуванням соціологічної групи «Рейтинг», 85% українців має такі наміри.

Агітпроп поширює такі меседжі, щоб деморалізувати українців та спричинити паніку, а також створити ілюзію того, що українці насправді виїхали лише заради кращого життя. Більше про меседжі російської дезінформації, пов’язаної з українськими біженцями, читайте у дослідженні «Детектора медіа».

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join