Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Українських військових нібито будуть озброювати лопатами

Прокремлівські ресурси поширюють інформацію, що українських солдатів буцімто вирішили почати озброювати лопатами в разі, якщо закінчаться боєприпаси. Як стверджують пропагандисти, таким планом нібито поділився командир 59-ї бригади Збройних сил України в коментарі для видання Associated Press (AP). Це — маніпуляція.

Фахівці з Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки опрацювали цю інформацію. Вони зʼясували, що командир 59-ї бригади ЗСУ справді заявляв, що в разі нестачі куль українські воїни вбиватимуть окупантів лопатами. Однак ішлося не про те, що військове керівництво видаватиме солдатам лопати замість зброї, а про те, наскільки Сили оборони мотивовані йти до перемоги: «Напевно, всі втомилися від війни фізично і морально. Але уявіть, якщо ми зупинимося — що буде далі?» — підсумувував командир. Українці не мають наміру припиняти боротьбу за власну державу, хоч би якою була ситуація на фронті. 

Агітпроп намагається дискредитувати військове керівництво України, мовляв, йому байдуже до солдатів, тому їх скоро посилатимуть у бій навіть з лопатами, аби тільки тримали оборону. Тобто, у цьому випадку пропагандисти спекулюють на виразі «війна до останнього українця», позаяк очевидно, що неможливо чинити гідний опір лопатами проти сучасної зброї. Крім того, агітпроп створює картинку того, що Україна вже більш нікому не потрібна, тому міжнародна військова допомога стає все слабшою. Раніше ми аналізували пропагандистську маніпуляцію, що Україна нібито хоче «відмовитися» від постачання західної зброї.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись