Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Україна нібито хоче «відмовитися» від поставок західної зброї

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях із посиланням на матеріал видання The Wall Street Journal ідеться, нібито Україна готова відмовитися від західної зброї «через труднощі з постачанням». Це — маніпуляція. 

Аналітики проєкту StopFake узялися за цей кейс і встановили, що в матеріалі WSJ не стверджували, що Україна відмовилася від західної зброї через «труднощі з постачанням».  Це — вигадка російського агітпропу. Адже провідна тема матеріалу зовсім інша, а саме: як Україна за допомогою західних партнерів має намір налагодити власне виробництво озброєння. Тобто йдеться про те, що Україна хоче виробляти більше власної зброї. «Відновлення збройової промисловості України може допомогти забезпечити довгострокову безпеку країни і стимулювати її економіку, кажуть урядовці», — дописує автор. 

У матеріалі розповідають про перспективи розвитку Україною власного виробництва зброї та чим таке рішення зумовлено. А пропагандисти спотворили тези на власний лад. 

Використовуючи цитати громадських діячів, журналістів, військових, політиків і нібито цитуючи західні видання, російський агітпроп намагається переконати споживачів дезінформації в автентичності такого висловлювання. Мовляв, якщо це заявив сам журналіст іноземного видання, отже, йому можна довіряти, адже він авторитетне джерело. Хоча наскільки достовірна інформація, викладена в маніпулятивній публікації, автори не пояснюють. Так пропагандисти використовують тактику апелювання до авторитету.

Скриншот — StopFake.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись