Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Володимир Зеленський начебто «розкритикував» західних партнерів у телефонній розмові з Оленою Зеленською

У соціальних мережах російського сегмента поширюють аудіо «телефонної розмови», у якому нібито Володимир Зеленський критикує союзників України в розмові з дружиною. Він буцімто стверджує, що союзники змушують його боротися з корупцією в Україні, але без корупції адміністрація президента буцімто розвалиться, адже «кожен в Україні зараз краде». У повідомленнях посилаються на видання The Intel Drop. Однак це — брехня. 

Проаналізувати кейс вдалося фахівцям VoxCheck, які пояснили, що «першоджерелом» запису є справді The Intel Drop, але в цьому виданні публікують антиукраїнські матеріали й такі, які містять у собі дезінформацію чи маніпулятивні тези. Причому на сайті ще й цитують заяви російських «політиків». Тобто сам запис «телефонної розмови» Володимира Зеленського з Оленою Зеленською — підроблений. Попри те, що в розмові нібито звучить українська мова, герої припускаються численних ортоепічних та граматичних помилок і здебільшого вживають російські слова. 

Наприклад, ось так звучать українські слова в інтерпретації героя, що вдавав із себе Володимира Зеленського: «закінчів», «пєрєміґ», «батьківщіну», «разуміїш». А ось як говорила нібито Олена Зеленська: «в іхніх інтересах, шоб ти пєрєміґ», «нємажліва», «разумію». Як і перша леді, так і український президент володіють українською на високому рівні. 

Скриншот — VoxCheck.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись