Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Володимир Зеленський начебто «розкритикував» західних партнерів у телефонній розмові з Оленою Зеленською

У соціальних мережах російського сегмента поширюють аудіо «телефонної розмови», у якому нібито Володимир Зеленський критикує союзників України в розмові з дружиною. Він буцімто стверджує, що союзники змушують його боротися з корупцією в Україні, але без корупції адміністрація президента буцімто розвалиться, адже «кожен в Україні зараз краде». У повідомленнях посилаються на видання The Intel Drop. Однак це — брехня. 

Проаналізувати кейс вдалося фахівцям VoxCheck, які пояснили, що «першоджерелом» запису є справді The Intel Drop, але в цьому виданні публікують антиукраїнські матеріали й такі, які містять у собі дезінформацію чи маніпулятивні тези. Причому на сайті ще й цитують заяви російських «політиків». Тобто сам запис «телефонної розмови» Володимира Зеленського з Оленою Зеленською — підроблений. Попри те, що в розмові нібито звучить українська мова, герої припускаються численних ортоепічних та граматичних помилок і здебільшого вживають російські слова. 

Наприклад, ось так звучать українські слова в інтерпретації героя, що вдавав із себе Володимира Зеленського: «закінчів», «пєрєміґ», «батьківщіну», «разуміїш». А ось як говорила нібито Олена Зеленська: «в іхніх інтересах, шоб ти пєрєміґ», «нємажліва», «разумію». Як і перша леді, так і український президент володіють українською на високому рівні. 

Скриншот — VoxCheck.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join