Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Ексспікерка ТрО ЗСУ Сара Ештон-Сірілло нібито заявила, що жінкам варто мобілізуватися в ЗСУ

У соціальних мережах російського сегмента поширюють скриншот нібито листування ексречниці Сил територіальної оборони ЗСУ Сари Ештон-Сірілло з користувачем інстаграму, де вона начебто написала, що «жінкам варто служити в армії». Це — фейк.

Проаналізували кейс аналітики VoxCheck, які пояснили, що на своїх сторінках у соціальних мережах, а саме в Х (раніше твітер) ексспікерка Сил оборони ЗСУ Сара Ештон-Сірілло повідомила, що вона не листувалась з користувачем про мобілізацію жінок і не робила таких заяв. Також зазначила, що повідомила Департамент стратегічних комунікацій ЗСУ і командувача Сил територіальної оборони про цей фейк.

У такий спосіб пропагандисти прагнуть переконати, що українське керівництво нібито вдається до «тотальної мобілізації» та намагається «заманити» до армії будь-якими методами. 

В Україні лише медикині та фармацевтки з 1 жовтня 2023 року мають стати на військовий облік. Але постановка на військовий облік не означає мобілізацію чи встановлення обмежень на виїзд за кордон. У Міністерстві охорони здоров’я наголошують: облік необхідний лише для узагальнення даних про наявний резерв медиків у країні. Виїзд такої категорії жінок необмежений. Щоб стати на військовий облік, ця категорія жінок матиме 3 роки — до 31 грудня 2026 року.

Читайте ще: в інформаційних повідомленнях ЗСУ нібито «натякають», що жінок невдовзі мобілізуватимуть.

Скриншот — VoxCheck.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись